Когато се работи с пънчове трябва да се съобразява дебелината на листа който режем, често на опаковката на пънча има зададени грамажи на хартията която може да използваме, но не винаги. В случаите които нямаме зададен грамаж най-добре е да пробваме пънча първо на по-тънка хартия и така постепенно да увеличаваме грамажа докато не стигнем дебелина на хартията при която се усеща затруднение в рязането, когато има такова не трябва да насилваме пънча, понеже рискуваме да изкривим или счупим остриетата му. Най-дебелата хартия, по точно картон който се използва с пънчове е 250 g/m2. Но има и пънчове които са с по-малък дяпазон, най-често се срещат пънчове които режат или до 160 g/m2 или до 220 g/m2.
Друго полезно нещо което трябва да се знае за пънчовете е че, за да се удължим техният живот, трябва периодично да ги заточваме чрез притискане на алуминиево фолио.
Видове пънчове:
Пънчовете се делят на три типа, спрямо разположението на фигурата или елемента върху листа. Те биват единични, ъглови и бордюрни. Единичните представляват отделен детайл, които може да се постави на различни места по листа, единственото с което трябва да се съобразим в този случай е дължината на рамото им. С ъгловите, както говори и името им, бързо ще оформим ъглите в творческите си проекти. Бордюрните представляват по-дълъг елемент или композиция от детайли, които служат за украсяване на периферията на листа или правенето на декоративни ленти. Много често тези пънчове имат специална поставка, благодарение на която лесно да напасваме и продължаваме дадения мотив. Така ще може да обходим целия лист, а ако комбинираме бордюрния с подходящ ъглов пънч може лесно да направим красива основа за картичка или страничка за албум.